Groepenkast vervangen?
Het komt vaak voor dat een groepenkast vervangen wordt omdat er een ingrijpende verbouwing plaats vindt of om de modernisering van een oudere woning. Maar dit zijn niet de enige redenen waarom een groepenkast vervangen wordt. De groepenkast vervangen is in sommige gevallen niet nodig. Bij deze gevallen voldoet uitbreiding van de huidige groepenkast. Bij de volgende punten vindt je verschillende redenen waarom een groepenkast vervangen of uitgebreid dient te worden.

 • Ouderdom van de huidige groepenkast.
  Een reden om de groepenkast te vervangen is omdat de groepenkast sterk verouderd is. De normen voor een groepenkast waren vroeg anders dan tegenwoordig. Dit kan betekenen dat de verouderde groepenkast niet veilig genoeg meer is. Sinds 1975 is het verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Hierdoor zijn woningbranden veroorzaakt door kortsluiting enorm gedaald. De groepenkast vervangen vanwege ouderdom zorgt er dus voor dat de veiligheid gewaarborgd blijft. 
 • Stoppenkast vervangen voor een groepenkast.
  In veel oude huizen wordt er nog gebruik gemaakt van de stoppenkast. Een stoppenkast bestaat voornamelijk uit zekeringen. Zekeringen worden ook wel stoppen genoemd. In principe geeft een stoppenkost voldoende bescherming. Je stoppenkast vervangen voor een groepenkast wordt echter toch aangeraden. Je stoppenkast vervangen voor een groepenkast brengt veiligheid met zich mee. Een groot verschil tussen een stoppenkast en een groepenkast is namelijk de veiligheid. De groepenkast is veel veiliger dan een stoppenkast waardoor de kans op brand door kortsluiting kleiner is. Je nieuwe groepenkast verhoogt naast de veiligheid ook de beschikbaarheid en het gebruiksgemak.
 • Meer elektrische apparaten in huis.
  Wanneer je meer elektrische apparatuur aanschaft moet je er rekening mee houden dat je eventueel extra groepen moet laten plaatsen. Hierbij is de kans groot dat de huidige groepenkast vervangen niet nodig is. Het uitbreiden van de bestaande groepenkast kan voldoende zijn. Een voorbeeld van wanneer je meer groepen dient te laten plaatsen is wanneer je extra stopcontacten in de woning plaatst. Ook bij het aanschaffen van nieuwe keukenapparatuur is het aannemelijk dat je extra groepen nodig hebt. Keukenapparatuur plaatst je op een aparte groep door het hoge vermogen van de apparatuur.
  • Gebruik van krachtstroom.
   Wanneer apparatuur een vermogen van meer dan 8000 watt heeft wordt er gesproken van krachtstroom. Deze apparaten hebben een hogere spanning nodig dan de standaard 230 volt. Voorbeelden van apparaten die krachtstroom gebruiken zijn een elektrische waterpomp, jacuzzi en een sauna. In de meeste woningen is geen rekening gehouden met het gebruik van krachtstroom. Deze groepenkast zijn voorzien van 1-fase aansluiting. Voor gebruik van krachtstroom moet de groepenkast vervangen worden door een 3-fase aansluiting
  • Overgang op zonnepanelen.
   Wanneer je zonnepanelen aanschaft kan het zijn dat de huidige groepenkast vervangen of uitgebreid moet worden. Het is belangrijk dat zonnepanelen goed worden aangesloten om voor het beste rendement te zorgen. Echter is het ook belangrijk voor de veiligheid, bij onjuist aansluiten kan er kortsluiting ontstaan. Je dient een omvormer aan te sluiten op een aparte groep in de groepenkast. Het is mogelijk om deze in de bestaande groepenkast in te bouwen, of om een mini-verdeler te plaatsen naast de huidige groep.
  • Aanschaf inductie- of keramische kookplaat.
   Je groepenkast vervangen of uitbreiden is ook nodig wanneer je een inductiekookplaat of keramische kookplaat hebt aangeschaft. Voor een kookplaat met een vermogen onder de 7300 watt heb je een fornuisgroep nodig. Bij een kookplaat met een vermogen boven de 7300 watt heb je een 3-fase fornuisgroep nodig in een 3-fase groepenkast. Een kookplaat met zoveel vermogen valt namelijk onder de term krachtstroom. .